Fps, frp, tps, rpg, rts, platform: bunlar nasıl oyunlar?

tarafından
303
Fps, frp, tps, rpg, rts, platform: bunlar nasıl oyunlar?

Farklı özelliklere sahip FPS, FRP, TPS, RPG, RTS ve Platform oyunlarıyla eğlenceye hazır mısnız?

FPS: Açılımı First Person Shooter yani Birinci Şahıs Nişancı oyunu olan oyunlarda kişiler oyunu oynarken aynı yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi, oyun karakterinin kendi gözünden oyunu oynarlar. Bu oyunlarda elinizde değişip gelişen silahlarla bir hikayenin içinde ya da bir savaş meydanında savaşırsınız! Bu oyunları oynarken gerilimi ve heyecanı ilk elden yaşayacağınıza kesin gözüyle bakın.

FRP: Açılımı Fantasy Role Playing yani Fantastik Rol Yapma oyunu olan FRP genellikle masaüstü oyunlarla birlikte anılır. Oyunun bir senaryosu bir de oyun kurucusu vardır. Oyun kurucu dışında bir ya da birden fazla insanla oynanır. Fakat tabii ki 4-5 kişilik gruplarla oyunun daha eğlenceli olacağını unutmayın. Her oyuncu kendi karakterini senaryo içinde canlandırır. Bu karaktere bürünmek şeklinde değil de o tipte bir karakterin vereceği kararlarla alakalıdır. Biz insanlar nasıl hayat içinde deneyim kazanıyorsak karakterler de oyun sırasında deneyim kazanır. Oyun kurucu bu ortamda tanrı gibidir, ölüp ölmeyeceğinize, açsanız doyup doymayacağınıza, karşınıza çıkan canavarın sizi yiyip yemeyeceğine o karar verir. Her ne kadar tanrı zar atmaz dense de oyun kurucu zar atar! Senaryo ise daha çok fantastik dünyalarda geçer. İstediğinizde Orta Dünya’dan bir Elf ya da Ejderha Mızrağından bir Cüce olabilirsiniz.

TPS: Açılımı Third Person Shooter yani Üçüncü Şahıs Nişancı oyunu, Birinci Şahıs Nişancı’da oyun nasıl bilgisayar karakterinin gözünden görülüyorsa, Üçüncü Şahıs Nişancı’da da oyun karakterinin arkasından görülür. Bu oyunlarda yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi karakteriniz kılıcını savururken onu omuzlarının üzerinden bir tanrı gibi izleyebilir ya da oradan oraya atlayıp zıplarken hareketlerine hayran kalabilirsiniz! Çevrenizi ve düşmanlarınızı daha net seçerken tek sıkıntınız yaptığınız hareketleri zaman zaman görmekte zorlanmak olabilir.

RPG: Açılımı Role Playing Game yani Rol Yapma Oyunu’dur. FRP gibi RPG’de genellikle masaüstü oyun camiasındandır. FRP’den tek farkı oyunun hikayesini fantastik de dahil olmak üzere herhangi bir tema ya da konu üzerine kurabilirsiniz. Bu sefer Orta Dünya’da olmak yerine Steampunk bir dünyada elektrik yerine tamamen buharla çalışan makineler arasında eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.

RTS: Açılımı Real-Time Strategy yani Gerçek Zamanlı Strateji oyunudur. Bu tabir genellikle savaş oyunları için kullanılır. Oyun oynarken birlikte oynadığınız kişilerin sırasını beklemenize gerek yok, stratejinizi kurup kendinizi ve ordunuzu geliştirip bir an önce yenebilmek adına taarruza geçebilirsiniz. Rakiplerinizi yenmek için ne kadar hızlı gelişirseniz o kadar faydanıza olur.

Platform oyun: Tabii ki de herkesin en çok aşina olduğu oyun türlerinden biri iki boyutlu oyunda oyun karakterinin çeşitli düzlemler arasında atlayarak, düşerek, koşarak veya tırmanarak ilerlediği oyunlardır. 90’lı yıllarda büyümüş herkesin bileceği gibi bu oyunlar o dönemde çok popülerdi ve hepimiz engelleri ve düşmanları elimizde bir joystick ile aşmaya çalışıyorduk. Şimdi ise bir nostalji olarak cep telefonlarında ve kimi oyun sitelerinde platform oyunlara denk gelme şansımız oluyor.

Bir önceki yazımız olan Online Oyunların İlk Bakışta Görünmeyen Faydaları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.